ISO-tiedoston luominen, asentaminen ja polttaminen Linuxissa

ISO-tiedostot ovat tapa, jolla käyttäjät yleensä asentavat käyttöjärjestelmän, joka ei ole levymuodossa. Ne ovat muoto, jota voidaan lukea helposti sekä Windowsissa että Linuxissa, vaikka useimmat käyttäjät tietävät vain, kuinka käsitellä ISO-tiedostoa, jos heillä jo on se. Useimmilla käyttäjillä ei ole aavistustakaan siitä, miten ISO tehdään, poltetaan, miten ne toimivat jne. Tästä syystä aiomme kaivaa syvälle ja selittää kaiken, mitä ISO-kuvista on tiedettävä. Käymme läpi kuinka ne tehdään, kuinka ne poltetaan USB-tikuille sekä CD- ja DVD-levyille. Käymme myös läpi kuinka ISO-tiedosto liitetään Linuxiin päästäksesi käsiksi sisäisiin tiedostoihin.

ISO-tiedoston luominen Linuxissa

Jos haluat luoda ISO-tiedoston Linuxissa, avaa pääte ja käytä mkdir komento luodaksesi hakemiston. Tämä hakemisto on tärkeä, koska se on ISO-tiedoston perusta. Kaikki, mitä haluat lisätä ISO-tiedostoon, menee tähän kansioon. Tässä esimerkissä teemme kansion suoraan kotihakemistoon.

|_+_|

Tästä eteenpäin käytä MV-komentoa yksittäisten tiedostojen ja kansioiden sijoittamiseen iso-tiedostot -hakemistoon.|_+_|

Kun kaikki tiedostot ja hakemistot ovat lähdekansion sisällä, voimme tehdä ISO-tiedoston. Tämä tehdään mkisofs-työkalulla.

|_+_|

Juoksemassa mkisofs saattaa kestää jonkin aikaa. Kun se on valmis, poltettava (ja flashable) ISO-kuva on Linux-tietokoneellesi.

ISO-tiedoston asentaminen Linuxiin

ISO-tiedostoja käytetään laajalti, koska se on helppo tapa siirtää paljon tietoa kuvasta käynnistettävälle USB-asemalle, CD- tai DVD-levylle. Ongelmana on, että koska nämä tiedostot on tehty, käyttäjät eivät voi vain kaksoisnapsauttaa niitä ja käyttää sisällä olevia tiedostoja. Sen sijaan, jos haluat käyttää tietoja ISO:sta, sinun on asennettava ne samalla tavalla kuin kiinnität kiintolevyn tai USB-tikun. Voit liittää ISO-tiedoston avaamalla päätelaitteen ja noudattamalla näitä ohjeita.

Vaihe 1: luo kansio, johon ISO-tiedosto liitetään. Tämä on tärkeää, koska jos ISO:lla ei ole minne mennä, tiedoston sisältö on kaikkialla. Esimerkiksi jos asennat testiso.iso kohtaan /home/käyttäjänimi/, tiedostojen sisältö olisi kaikkialla kotikansiossasi.

Käytä sen sijaan mkdir -komento luodaksesi uuden kansion, johon liitetään.

|_+_|

Vaihe 2: Kun kansio on tehty, sinun ei tarvitse tehdä muuta kuin liittää tiedosto silmukkalaitteena.

|_+_|

Muista, että ISO-tiedostojen toiminnan luonteen vuoksi jotkut saattavat kieltäytyä liittämästä Linuxiin luku-/kirjoitustilassa ja siirtyä vain luku -tilaan. Tämä johtuu siitä, että tietyt ISO-tiedostot eivät salli käyttäjien peukaloida niissä olevia tiedostoja.

Irrota ISO kansiosta seuraavasti:

|_+_|

ISO-tiedostojen polttaminen USB:hen Linuxissa

Linux-käyttäjät altistuvat monille levykuvatiedostoille. Tämä johtuu siitä, että käytännössä jokainen Linux-käyttöjärjestelmä jakaa tuotteensa ISO-kuvatiedostona. Jotta voit käyttää tätä kuvaa, sinun on poltettava se. Jos haluat ladata sen USB-tikulta, sinun on flash-muisti USB-tikulle. Vilkkuminen tarkoittaa, että ohjelma skannaa kuvan sisällön ja siirtää sen USB:lle.

Tämän tekeminen Linuxissa on helppoa, ja siihen on monia tapoja. Tässä oppaassa käsittelemme kahta tapaa. Terminaalitapa ja graafinen käyttöliittymä.

Terminaalin ohjeet

Liitä USB-tikku ja avaa pääte. Suorita terminaalin sisällä lsblk komento. Tämä komento näyttää kaikki asennetut tallennuslaitteet. Etsi /dev/sdX (korvaa X komennon antamalla kirjaimella). Ohjaa se sitten tähän komentoon, jotta ISO-kuva flash-muistiin tulee:

|_+_|

Tiedät, että vilkkuminen on valmis, kun pääteikkuna antaa sinun kirjoittaa uudelleen.

GUI-ohjeet

Paras tapa tällä hetkellä flash-ISO-tiedostoon on käyttää Etsaaja . Se on elektronipohjainen sovellus. Lataa ja pura se ja napsauta sitten hiiren kakkospainikkeella AppImage-tiedostoa suorittaaksesi sen. Se pyytää tekemään pikakuvakkeen. Napsauta kyllä.

Kun Etcher avautuu, aseta USB-tikku tietokoneeseen. Siirry sitten vaiheeseen 2 ja etsi ISO-tiedosto, jonka haluat flash-muistin, ja napsauta Flash! aloittaa.

ISO-tiedostojen polttaminen DVD- ja CD-levyille Linuxissa

Useimmissa työpöytäympäristöissä on edelleen myös DVD-poltin - mutta ei kaikissa. Jos käytät KDE Plasmaa, sinulla on K3B. Käytätkö Gnomea? Brasero on käytettävä työkalu. XFCE? Kokeile XfBurnia. jostain muusta? Sinulla ei ehkä ole polttotyökalua. Jos näin on, asenna jompikumpi Hiilipannu , K3b tai Xfburn koska ne kaikki toimivat melko hyvin.

Voit polttaa CD- tai DVD-levyn Linuxissa seuraavasti.

Vaihe 1: Aseta tyhjä levy levyasemaan ja sulje se.

Vaihe 2: Avaa levynpolttoohjelmisto.

Vaihe 3: Käytä polttotyökalua löytääksesi ISO-tiedoston, jonka haluat polttaa. Vaihtoehtoisesti etsi ISO tiedostonhallinnasta, napsauta sitä hiiren kakkospainikkeella ja valitse vaihtoehto avata se polttotyökalulla.

Vaihe 4: Napsauta polttopainiketta ja odota, että ohjelma polttaa tiedot levylle.

Hanki päivittäisiä vinkkejä postilaatikkoosi Uutiskirje Liity 35 000+ muut lukijat
VLC-muunnos ilman ääntä: VLC-muuntimen korjaaminen ilman äänivirhettä Edellinen Artikkeli

VLC-muunnos ilman ääntä: VLC-muuntimen korjaaminen ilman äänivirhettä

Kuinka korjata iPhone, jossa näkyy 'ei palvelua' iOS 15:n kanssa Lue Lisää

Kuinka korjata iPhone, jossa näkyy 'ei palvelua' iOS 15:n kanssa